пʼятниця, 29 жовтня 2021 р.

Методи підвищення продуктивності навчання



Зараз в тренді бути грамотним і розумним. Багато хто хоче знати і вміти якомога більше, витрачаючи при цьому мінімум зусиль. Щоб уміти відбирати потрібну інформацію і успішно використовувати її на практиці, необхідно освоїти ряд методик, що підвищують продуктивність навчання.
1. Навчіться концентруватися
Наш мозок має властивість зберігати в пам’яті найбільш значущі факти. Інформація, що не викликала емоційний відгук, зберігається в пам’яті недовго. Надати значимості одержуваних знань можна, якщо: вдумливо і уважно читати потрібну книгу; зосередитися і запам’ятати матеріал з виступу лектора; усунути відволікаючі фактори; дати собі психологічну установку: «Запам’ятати потрібне!» Концентрація уваги допоможе в потрібний момент відновити в пам’яті найважливішу інформацію.

2. Пишіть конспекти
Наш мозок не може запам’ятати все, як би ми не цього не бажали. Щоб не втратити потрібну інформацію вам допоможе методика написання конспектів. При необхідності відновити прогалини в знаннях можна, погортавши записи лекцій. 

3. Плануйте свої дії
Перестаньте хапатися за все відразу. Це міг робити тільки знаменитий Юлій Цезар, що, швидше за все, є історичною вигадкою, хоча і привабливою. Не можна одночасно читати, писати і дивитися улюблений фільм. Результат буде нульовий. Тому: складіть план дій; визначитеся, до якого терміну ви повинні вивчити потрібний матеріал; відзначте, що є більш значущим, і що треба зробити в першу чергу. Встановлення терміну, до якого слід вивчити необхідний матеріал, дозволить краще запам’ятати потрібну інформацію. План завжди дисциплінує і вчить правильно розподіляти час.

4. Робіть перерви
Продуктивність навчальних занять залежить від правильного чергування навчання і відпочинку. Безперервна зубріння негативно позначається на кінцевому результаті. З’явиться втома і невпевненість. Під час перерви слід здійснити прогулянку і подихати свіжим повітрям, хоча б півгодини. Не слід «тільки на хвилинку» виходити в Інтернет і дзвонити друзям. Це може затягнутися на довгі години.

5. Проявляйте активність
Під час навчання: активно беріть участь в обговоренні лекцій; задавайте питання по домашніх завдань; не соромтеся висловлювати свою думку з усіх питань; не бійтеся здатися смішним. Все це допоможе краще запам’ятати матеріал і глибше вивчити тему. Важливо! Зверніть увагу на те, як ви краще запам’ятовуєте інформацію: при читанні, прослуховуванні або перегляді. Це допоможе вибрати оптимальний для вас спосіб навчання і запам’ятовування інформації. Постарайтеся перетворити навчальний процес на приємну подорож у світ знань.

Немає коментарів:

Дописати коментар